GMO - bezpieczne dla człowieka?
Hejka wszystkim! Dzisiaj porozmawiamy trochę o GMO? Może najpierw zacznijmy od tego co to jest GMO? GMO, czyli organizmy modyfikowane genetycznie, to organizmy, których materiał genetyczny został zmieniony za pomocą metod nowoczesnej biotechnologii w taki sposób, by nadać mu nowe pożądane cechy (np. odporność danej rośliny na choroby czy suszę). Jak mogliście zauważyć GMO znajduje się na wielu opakowaniach różnych produktów, typu: "Nie zawiera GMO" ale czy, aby na pewno? Mnie osobiście ciekawiło czy produkty GMO muszą być oznakowane? Dowiedziałam się, że z obowiązku znakowania zwolnione są produkty zawierające GMO na poziomie nieprzekraczającym 0,9% (składników rozważanych osobno lub pojedynczego składnika) pod warunkiem, że obecność ta jest niezamierzona lub nieunikniona technicznie (w innym przypadku znakowanie jest obowiązkowe). Jednak tak jak wcześniej wspomniałam jest mnóstwo produktów oznaczanych "Nie zawiera GMO". A jak myślicie, dlaczego tak jest? Tak, to trik marketingowy tak naprawdę. Wydaję mi się, że spora część osób nie jest za GMO, a więc kiedy widzą znaczek, że coś nie zawiera GMO to od razu wkładają do koszyka, bo mogą myśleć, że jest to "bezpieczny" produkt, ale to tak z mojego punktu widzenia. Teraz skupmy się na faktach.
Źródło: https://rolnictwo.osrodekanaliz.pl/oznakowanie-bez-gmo-i-wyprodukowane-bez-stosowania-gmo-informacje-podstawowe/ |
- Zagrożenia dla środowiska naturalnego (mogą zaniknąć niektóre gatunki roślin)
- Nowe alergeny
- Antybiotykoodporność
- Rośliny GMO mogą być uprawiane na terenach, gdzie występują nieprzyjazne warunki klimatyczne, takie jak: mróz, wysoka temperatura, susze, nadmiar promieniowania słonecznego.
- Korzyści ekonomiczne
- Jadalne szczepionki
- Mniejsze zużycie chemicznych środków ochrony roślin
- Likwidacja głodu
Obecnie prowadzone badania wykazują, że produkty GMO nie przynoszą uszczerbku na zdrowiu, ale nie wiadomo, jak może zareagować organizm, jeśli w diecie pojawi się kilka produktów genetycznie zmodyfikowanych. Spożywanie żywności modyfikowanej genetycznie zwiększa ryzyko alergii, co wiąże się z reakcją organizmu na nowe białka, które mogą pojawić się w jadalnych częściach zmodyfikowanych roślin lub w pyłku uwolnionym do atmosfery.
Komentarze
Prześlij komentarz